Cari Oran Nedir? Nasıl Hesaplanır? Cari Oran Formülü

cari oran nedir
cari oran nedir, nasıl hesaplanır? Cari oran formülü

Cari Oran Nedir, dönen varlıklar ile kısa vadeli kaynaklar arasındaki orandır. Kısa vadeli borçların ödeme gücünü ölçmek, işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını anlamak için kullanılır. Aynı zamanda önemli bir likidite göstergesi olup borçların karşılanma performanslarını analiz etmekte kullanılır. Cari oran, işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını, verimli olup olmadığını da gösterir. Bu orana Cari oran denmesinin diğer bir sebebi de likiditesine bakılmaksızın dönen bütün varlıkların hesaba eklenmesidir.

Cari oran, aynı zamanda bir yıl içindeki borçların ödenme potansiyelini de ortaya koyar. İşletmelerin finansal ve ekonomik durumlarını belirlemek için en önemli kavramlardan bir tanesidir. Bir işletmenin varlığını sürdürebilmesi açısından Cari oranı önemlidir. İşletme eğer kredi talebinde bulunuyorsa banka hemen Cari oranına bakar, istenilen Cari oranı elde edemiyorsa kredi verilmesi oldukça zordur. İşletmeler için Cari oranın yıllar içerisinde büyümesi kısa vadeli borç ödeyebilme gücünün arttığının bir göstergesidir. Cari oran nedir? sorusuna geniş manada cevap bulmaya çalıştık.

Cari Oran Hesaplama

Cari oranının hesaplanması için işletmenin bilançosunun ve bilançosunda bulunan tüm değişikliklerin bilinmesi gerekir. Cari oran 2 bölümden meydana gelir. Aktif kalem varlıklar, pasif kalem kaynaklardır. Varlıklar kısmında işletmenin ekonomik yapısı ile ilgili kavramlar, kaynaklar kısmında ise finansal yapısı hakkındaki bilgiler bulunur. Buradaki en küçük yanlış bile hesaplamada yanlışlara sebep olabilir.

Cari Oran Formülü

Cari Oran = Dönen varlıklar(Cari Aktif) / Kısa Vadeli Borçlar (Cari Pasif)

Formülde de görüldüğü üzere dönen varlıklar kısa vadeli borçlara oranlanır. İşletmenin borçlarını ödeyebilmesi için yeterince varlığa sahip olması gerekir. Eğer Cari oran 1’den küçük çıkarsa bu durumda işletme yeterli varlığa sahip değildir anlamına gelir.  Cari oran 1,5 ve 2 arasında ise idealdir. Cari oranın 1’in altında olması demek de sermayenin yeterli olmadığı anlamına gelir. Bu durum çok aşırı vahim bir durum değildir. İşletmenin iflas edileceği anlamını taşımaz. Ancak 2’nin üzerinde olması incelenmesi gereken anormal bir durumdur. Cari oran aynı zamanda işletmenin kararlılık düzeyinin yeterli bir seviyede olup olmadığının da bir göstergesidir. Çünkü bir işletmenin kararlılığı vaktinde borçlarını ödemesi ve ticari faaliyetlerini aksatmadan yürütmesi anlamına gelmektedir.

Cari Oran Yorumu

  1. Dönen varlıkların içeriği,
  2. İşletmenin tedarik ve satış şartları,
  3. Stok devir hızı ve alacak devir hızı,
  4. Ticari alacaklıların senetli veya senetsiz olması cari oran yorumlanmasında etkili olan etmenlerdir.

İktisat ile ilgili farklı konulara, ekonominin her alanında farklı makalelere forexfirmalarim.net adresinden ulaşmaya devam edebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*